Vandaag weer even een ochtend op kantoor geweest om samen met een collega te werken aan ons nieuwe levels document. Levels? Ja levels ;-). We hebben verschillende schalen (voor salaris) maar natuurlijk ook junior, medior, senior levels. Paar jaar geleden de eerste slag geslagen met richtlijnen hiervoor en deze is toe aan vernieuwing.

Nu aan het kijken hoe andere dat doen. Op https://www.progression.fyi/ zie je veel bedrijven die hun traject delen maar ook hun output. Goede inspiratie voor ons.

Wat vinden wen nou echt belangrijk? Hoe zorg je dat het duidelijk is voor de mensen. Duidelijk hoe je kan groeien, duidelijk waar je heen kan groeien, duidelijk of je het goed doet, duidelijk wat men van je verwacht etc. Transparantie hierop is mega belangrijk en nu nog lastig te geven. Hard bezig om dat nog verder te verbeteren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *